Hogyan kommunikáld a nyomkövető rendszer bevezetését?

Egy nyomkövető rendszer bevezetését a hatályos törvények szerint kötelező kommunikálni az alkalmazottak felé. Fontos megértetni a munkatársakkal, hogy nem az az elsődleges cél, hogy mindenki rosszul érezze magát vagy féljen, hanem hogy a rendszer bevezetése növelje a hatékonyságot és pozitív irányba befolyásolja a cég pénzügyi helyzetét.

Bármely iparágat is nézzük, a kiélezett piaci versenyben egy vállalat életében az egyik legfontosabb, hogy tudja növelni a hatékonyságát. Optimalizálnia kell az útvonalait, időt és pénzt kell megtakarítania. A megfigyelésre használt eszközök elsősorban a vállalat és így a dolgozók közös érdekeit képviselik, hiszen pozitív hatással van a vállalat pénzügyi eredményeire.

Vállalatvezetőként tehát a legfontosabb, hogy tájékoztasd az alkalmazottakat az új rendszerről és bizonyosodj meg róla, hogy megértették, miért kerül bevezetésre. Szinte biztos, hogy nem fog tetszeni nekik. Senki nem szereti, ha folyamatosan ellenőrzik és a “Nagy Testvér” minden lépését figyeli. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy azok a munkavállalók, akik korábban sem éltek vissza a céges javakkal, könnyebben elfogadják és megértik a döntést. Biztosítsd őket róla, hogy egy esetleges kivizsgálás, felmerülő visszaélés során először őket fogod meghallgatni, és nem rögtön a puszta tényekre fogsz támaszkodni.

Amit tegyél

  • Mutasd be a rendszert, informáld az alkalmazottakat.
  • Lehet, hogy azért vezeted be a rendszert, mert a visszaéléseket szeretnéd elkerülni, ennek kommunikálása azonban negatív fényt vet a projektre. Hosszú távon neked sem ez a célod, hanem a hatékonyság, a kiszámíthatóság és a biztonság növelése. Ezt kommunikáld!
  • Légy nyitott a kérdésekre, biztosíts fórumot a dolgozók visszajelzéseinek és hallgasd meg a véleményüket.
  • A munkavállalók magánéletét és jogait tartsd tiszteletben.

Nagyon fontos, hogy a nyomkövető rendszer bevezetése során hozott új belső szabályokat egyeztesd a munkavállalókkal, ne hozz önkényesen döntéseket. Tisztázni kell a céges autó magán célra történő használatát, és a magán autó céges használatát. Az emberek szeretik tudni mi történik körülöttük, ezért mindenképp ismertesd a rendszert a technikai oldaláról is. Mutasd meg a nyomkövető egységet, a térképes felületet, így pontos képet kapnak arról, hogy mit lát a felettessük vagy a vállalat vezetője

A legtöbb esetben a dolgozó számára is előnyökkel jár a nyomkövető rendszer használata. Sok cégnél elvárás ugyanis az alkalmazottal szemben, hogy vezesse a jármű menetlevelét. Ezt a folyamatot egyszerűsíti le és automatizálja a nyomkövető rendszer, megkímélve így a sofőrt a felesleges papírmunkától. A másik fontos, és mindkét fél számára pozitív tulajdonság a biztonság. A GPS nyomkövetővel felszerelt autóknál, lopási kísérlet vagy baleset esetén sokkal hamarabb és célirányosabban indulhat a segítség a megadott helyszínre.

Amit biztosan ne tegyél

  • Ne vezesd be a rendszert a dolgozók tudta nélkül. Többet ártasz így vele, mint nyersz. Első pillanattól fogva utálni fogják és azon fognak gondolkodni, hogyan tudnák megakadályozni a működését.
  • Ne hallgass el információkat a rendszerről. Fontos, hogy a dolgozók tudják, milyen adatokat gyűjtesz róluk, hiszen ez az ő személyes tulajdonuk.

Nincs bevett, minden cégnél működő recept arra vonatkozóan, hogy hogyan kell bevezetni egy flottakövető rendszert, de vannak irányelvek. A cél mindig az, hogy a munkatársak magukénak érezzék a rendszert. Az ő részükről teljes mértékben érthető, hogy először támadják a bevezetését és bizalmatlanságra fognak hivatkozni. De ha megfelelően kommunikálod, az előnyöket előbb-utóbb meg fogják érteni és használatával saját hatékonyságukat is növelni fogják. Az pedig nyilvánvaló, hogy azokat az embereket szereti a munkaadó, akik nem élnek vissza a cég adta lehetőségekkel. Erre ők is rá fognak jönni.

Megtetszett a GPS nyomkövetés? Többet szeretnél róla tudni?

Ismerd meg szolgáltatásunkat Írj nekünk

Átlátható, gyors és eredményes megoldás cégeknek.